Természetes építőanyagok az egészséges lakóklímáért, és környezetünk megóvásáért.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 509-0803

Blog

Útmutató: a homlokzati hőszigetelés menete

2022.02.08 15:34
Útmutató: a homlokzati hőszigetelés menete
Útmutató: A homlokzati hőszigetelés menete

Bármilyen hőszigetelő anyagot is választ, a homlokzati hőszigetelés menete minden esetben ugyanaz lesz. Az általunk forgalmazott természetes hőszigetelő anyagok, mint a farost, a kender vagy a gyapjú, télen-nyáron kiválóan hőszigetelnek, így nemcsak egészséges, de kellemes hőmérsékletű életteret is teremtenek, illetve a fűtési és hűtési költségeket is jelentősen csökkentik.

 

hőszigetelés

A természetes hőszigetelésekre nagy testsűrűség, alacsony hővezetési tényező és magas hőtároló kapacitás jellemző, ez garantálja egész évben az ideális lakóklímát az épületekben. Új építéseknél nem lehet kérdés a hőszigetelés beépítése, de a magas energiaárak okán a klimatizálási költségek csökkentése érdekében a meglévő épületeknél a korszerűsítés során törekedni kell az utólagos hőszigetelésre. A külső határoló szerkezetek, vagyis a homlokzatok, valamint a tető, a födém és az aljzat szigetelésével javítható az épületek energetikai besorolása, energiahatékonysága. Az emberi szervezetre gyakorolt hatások miatt sem mindegy, hogy milyen hőszigetelést alkalmazunk.

Miért szükséges az épületek hőszigetelése?

A magas energiaárak miatt a rezsicsökkentés mint elsődleges cél szerepel az utólagos hőszigetelést választók terveiben, azonban ennél jóval több előnyt kínál. 

A termodinamika törvényei alapján a meleg szökni próbál a különböző épületszerkezeteken - tető, födém, külső falak, nyílászárók, kémény - keresztül. Az épületek hővesztesége jelentős, így amennyiben a hőszigetelés elégtelen, egy korszerű és energiahatékony fűtési rendszer sem képes eredményes lenni.

Akár mesterséges, akár természetes, például kender hőszigetelést választ, rendszerben érdemes gondolkodni, nemcsak azért, mert a gyártói garancia csak ebben az esetben él, hanem mert a szigetelőanyagok csak így tudják a gyártó által ígért és minősített értékeket garantálni, a legmegfelelőbben együtt dolgozni. 

 

Milyen előnyökkel jár a hőszigetelés?

  • Védelem a túlzott felmelegedés és lehűlés ellen.
  • A fűtési és hűtési energiaköltségek csökkentése.
  • Csökkenti a külső falak hőingadozását, ezáltal a párásodást, penészedést a belső oldalon.
  • Csökkenti a károsanyag-kibocsátást, ezáltal tisztább levegőt eredményez.
  • Mérsékli a fosszilis energiahordozók felhasználását.
  • Növeli az ingatlan értékét.

 

A természetes hőszigetelések nem okoznak allergiát, továbbá jó akusztikai tulajdonságokkal is rendelkeznek.

 

A homlokzati hőszigetelés menete

Körültekintő tervezéssel, megfelelő anyagokkal és szakszerű kivitelezéssel biztosítható az elvárt szigetelőképesség, valamint a szigetelés tartóssága, stabilitása és hosszú élettartama. Az általunk forgalmazott természetes szigetelőanyagok műszaki jellemzőit, az alkalmazástechnikai leírásokat, a rétegrendi leírásokat megtalálja a Műszaki dokumentáció oldalon

 

Utólagos szigetelés esetén a falazat anyaga, állapota befolyásolja a szigetelés kivitelezését, ugyanis csak kellően stabil és egyenletes alapra kerülhet, így ha rossz állapotban van, a vakolat javítása szükséges. A táblás homlokzati hőszigetelés rögzítése a megtisztított és pormentes falra a vízszintes és a függőleges kijelölése után ragasztóval és mechanikai rögzítőelemekkel (dűbelekkel) történhet. A táblákat kötésben, hézagmentesen kell rakni, különben hőhidak keletkezhetnek.

protect hőszigetelés

Bármilyen hőszigetelő anyagot is választ, a tervezésen és a kivitelezésen nem szabad spórolni, hiszen csak így biztosítható az optimális hőszigetelő képesség és a hosszú élettartam.

Egészségesebb otthont szeretne? Szerezzen be korszerű, természetes építőanyagokat a Naturica Groupnál!