Természetes építőanyagok az egészséges lakóklímáért, és környezetünk megóvásáért.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 509-0803

Blog

Belső oldali hőszigetelés

2022.01.23 15:34
Belső oldali hőszigetelés
Milyen esetben jelent jó megoldást a belső oldali hőszigetelés?

Az energiaárak drasztikus növekedése, illetve a megújuló energiákat használó energiahatékony és gazdaságos fűtési rendszerek, a hőszivattyúk okán előtérbe került az épületek hőszigetelésének fontossága. A belső oldali hőszigetelés a homlokzat szigetelésének valamely okból történő ellehetetlenülése esetén jelenthet megoldást az épületek utólagos szigetelésére, a lakások fűtési költségeinek csökkentésére.

Sokak számára jelent ez a szigetelési mód kizárólagos megoldást, például egy társasház emeleti lakása esetén, amikor közös erőből nem történik meg a homlokzat hőszigetelése, de sokan gondolják úgy, hogy ez olcsóbb megoldást jelent az állványozással járó külsőhöz képest. Van-e olyan eset, amikor valóban jó megoldást jelent a belső hőszigetelés? És vannak-e kockázatai, ami miatt kerülni érdemes? Ezekre a válaszokra kerestük a válaszokat.

Miért lehet jó a belső oldali hőszigetelés?

Számos buktatója lehet a falak belső oldali szigetelésének, azonban vannak helyzetek, amikor ezeket felülírja az, hogy nincs más megoldás. Társasházak esetén sokszor az egyes lakások tulajdonosainak nem marad más lehetősége, mint a saját életterük belülről történő szigetelése a fűtési költségek csökkentése érdekében.

Megvalósítani csak szakember bevonásával, gondos tervezés, előzetes hő- és páratechnikai mérések után célszerű. Akárcsak a homlokzat szigetelése esetében, a belső oldali hőszigetelést is csak minőségi hőszigetelő rendszerekkel, és csak a dokumentációban leírt módon érdemes kivitelezni.

Milyen belső hőszigetelő rendszert érdemes választani?

Az anyagok összetétele, éghetősége, tűzbiztonsága kulcsfontosságú, hiszen az égéskor kibocsátott mérgező gázok életveszélyesek lehetnek, így a külső szigetelésnél használt népszerű EPS lapok nem megfelelőek. A STEICO Internal szigetelőlapok falak belső oldali hang- és hőszigetelésére tökéletesen alkalmasak lehetnek azok számára, akik a természetes anyagokból történő építkezést előnyben részesítik. Ezen anyagok páraáteresztő és kimagasló páraszabályozó képességének köszönhetően védenek a nedvességkároktól és a penésztől, ideálisak a vályogvakolattal történő vakoláshoz, és a nút és féder profilok jóvoltából könnyű kivitelezést tesznek lehetővé. Növelik a falak felületi hőmérsékletét, javítják a hőérzetet, a belső lakóklímát.

Valamennyi termékünk rendelkezik a megfelelő minősítéssel, ezeket, valamint az összes lényeges információt, úgymint a terméklapokat, az alkalmazási leírásokat, a rétegrendi katalógust megtalálja a honlapunkon a műszaki dokumentáció menüpont alatt.

Milyen kockázatokkal jár a belső oldali hőszigetelés beépítése?

A fűtési szezonban a hőszigeteléssel ellátott falszerkezet belső felülete hidegebb lesz, mint a hőszigetelés nélküli, ezáltal párakicsapódás keletkezhet, ami az egészségre káros penész megjelenését eredményezheti, továbbá tartós hidegben fagykárok is jelentkezhetnek a falban.

A belső szigetelés növeli a hőhidak kialakulásának esélyét a sarkokban, valamint a falak csatlakozásainál, így nemcsak az érintett lakásban, de a szomszédosban is penészedést okozhat. Továbbá rontja a falazat hőtároló kapacitását, így télen csökken a fűtés szabályozhatósága, nyáron pedig, mivel az üvegfelületeken bejutó hőenergia nem tud elnyelődni, felmelegíti a belső tereket.

További hátránya, hogy csökkenti a hasznos alapterületet, problémássá teszi a berendezések falra rögzítését.

Belső oldali hőszigetelés választása előtt kérje ki tanácsunkat, szívesen segítünk a lehető legjobb megoldás megtalálásában.