Természetes építőanyagok az egészséges lakóklímáért, és környezetünk megóvásáért.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 509-0803

Blog

Vályogház hőszigetelése

2022.01.15 15:34
Vályogház hőszigetelése
Minden, amit a vályogház szigetelése kapcsán tudni kell

A vályogház szigetelése aktuális téma az energiaárak emelkedése kapcsán, hiszen Magyarországon, főleg vidéken még rengeteg vályogházzal találkozni, amelyek energiaigénye, utólagos hőszigetelés nélkül, rendkívül magas a téli szezonban.

Bár a vályog önmagában is remek építőanyag, a mai kor igényeinek csak abban az esetben felelnek meg a vályogtéglából épült lakóházak, ha a víz- és a hőszigetelésük megoldott. Hogyan, milyen anyagokkal kivitelezhető a vályogházak szigetelése?

Miért előnyös építőanyag napjainkban is a vályog?

Az agyagból, iszapból és homokból kevert, napon szárított vályog a régebbi korok népi építészetének kedvelt és legfőbb alapanyaga volt az agyag széles elérhetősége, olcsósága, házilagos előállíthatósága miatt, így ma is sok helyen találkozni még vele. De kedvező tulajdonságai miatt természetes, alternatív építőanyagként a mai építészetben is helyet kap megfelelő hő- és vízszigeteléssel ellátva. Amennyiben érdeklik a környezettudatos megoldások, ajánljuk figyelmébe a XXI. század vályogépítészetéről szóló írásunkat.

A vályog hőtároló képessége kiváló, így az ebből készült házakban nyáron kellemesen hűvös van, és télen is jól tartja a hőt. A vályog páraáteresztő képességének köszönhetően a páratartalom is optimális a belterekben, azonban a gyakran hiányzó vízszigetelés hatására jellemző a falak vizesedése, ami egyrészt növeli a páratartalmat, másrészt csökkenti a falazat állékonyságát, statikai problémákat okozhat. Ezért olyan homlokzatszigetelési megoldás szükséges, amely a nedvességet nem zárja be, hanem átereszti.

A vályogból épülő házak magas komfortot nyújtanak, energiahatékonyak és egészségesek.

Hogyan fogjon neki a szigetelésnek?

A hőszigetelés felrakása előtt mindenképpen ellenőrizni és rendezni kell a vízszigetelés, a vizesedés kérdését, ugyanis a kívülről hőszigetelt vályog legnagyobb ellensége a talajból a falazatba felszívódó nedvesség.

A vályogfal képes a levegőből a felesleges pára felvételére, a felesleges nedvesség elpárologtatására, vagyis a páratartalom természetes szabályozására, azonban ez a tulajdonsága hátrányt jelent a szigetelés szempontjából.

Vizesedés esetén első körben a falak kiszárítása szükséges, amelynek különféle módszerei vannak. Amennyiben ez nem történik meg, a szellőzést lezáró hőszigetelő réteg a fal károsodásához, penészedéséhez vezet.

Alacsony talajvízszint esetén nincs szükség vízszigetelésre.

Vályogház szigetelése természetes anyagokkal

A vályogfalak szigeteléséhez páratechnikailag kedvező viselkedésű, elsősorban természetes, környezetbarát szigetelőanyagokat kell előnyben részesíteni. Ezekről és más öko építőanyagokról, technológiákról blogunkban olvashat.

Ideálisak azok az anyagok, amelyek páraáteresztő képessége hasonló vagy jobb, mint a vályogé. Emiatt a legolcsóbb, legismertebb szigetelőanyag, a hagyományos EPS vagy hungarocell nem használható. Létezik ennek olyan változata, a Clima EPS, ami viszont alkalmas rá, de ökotudatos építtetőként érdemes más, természetes anyagokat választani. Tökéletes megoldást jelentenek a közismert üveg- vagy kőzetgyapot szigetelések, de természetes alternatívák lehetnek a farost alapanyagú vagy kender hőszigetelések.

Amennyiben a homlokzati hőszigetelés megfelelő páraáteresztő képességgel rendelkezik, a lakás párája könnyen távozhat, vagyis nem csapódik le a fal belső felületén és nem okoz nedvesedést, esztétikailag zavaró és az egészségre káros penészedést.

Építéssel, felújítással kapcsolatban kérdése van a természetes építőanyagokkal kapcsolatban?

Írjon nekünk, visszahívjuk!